2010. május 20., csütörtök

Új szótáram van :(

Olyan szavakkal, hogy: közműkiváltás, kiviteli terv, építési engedély, áfa-visszatérítés, mozgólépcső építés, növénykazetták, corten, közműfeltárás, díszburkolat csere, láthatósági háromszög, támogatói nyilatkozat, kabinetülés.

Igen, dolgozni kezdtem. Ezért a távolmaradás. Sajnos még a blogbejegyzéseket sem tudom rendesen olvasgatni. :(
Nem, nem érzem jól magam, nem élem jól meg. :(
Ma volt egy kis pityergés és ezt nem csinálom érzés is, merthogy egy kollega abszolút nem kooperatív, kettő semleges, egy tök rendes. Mindenben a jelszó a siess, haladj, gyorsan-gyorsan, miközben betanulok, de már élesben is próbálkozom.

Szerződés még nincs aláírva, emiatt még Soma elhelyezése kérdés (nem akarom addig őrűlt nagy áron három hónapra magánoviba adni, amíg kételyeim vannak), bár a szerződés aláírására nem nálam pattog jelenleg a labda.
Szóval Soma is, én is kellően frusztráltak vagyunk az új helyzettől. Kedden volt magánoviban, aztán nagypapánál, tegnap és ma itthon dolgoztam, miközben ő is itthon volt. Hát inkább nem mondok semmit.

Csupa kérdőjel ágaskodik bennem.

Nyugtassatok meg, vagy tántorítsatok el!

2010. május 12., szerda

Csápos sapka



Elkészült a sapka.

2x50 szem, alsó szegély sorok rizspatent, utána 8,5 cm simakötés következik, majd középső szemek leláncolva (két oldalt 12-13 szem marad meg).
Utána minden második sor a belső oldalról fogyasztva.

Elméletileg meg kellene tudnom csomózni a csápokat, de nekem nem sikerült.

Hát ez a próba-sapkám. Nem sok. Többet vártam magamtól, annál is inkább, hogy megint kissé nagy lett.

Halálnak halálával fog bontódni általam!

2010. május 10., hétfő

A múlandó idő cirógatni való tárgyai

Hát nem az én tollamból született ez a cím, hanem a Tandem Grafikai Stúdió egyik kiadványából csentem el.
Ez egy mini sorozatot kiadó cég, nagyon érdekes témaköröket dolgoz fel.
2-3 éve vásároltam a Csodák Múzeumának boltjában két könyvecskét, amelyet istenigazából e hétvégén forgattunk át Péterrel.

Az egyikben csupa-csupa régi hirdetés, reklám található. A könyv szerkesztőinek célja azt volt, hogy leporolja, az amúgy már feledésbe merülő régi emlékeket a korabeli sajtóban megjelent és még fellelhető hirdetéseket.
Igaz, már Szép Ernő is neheztelt a tolakodó reklám miatt száz évvel ezelőtt, pedig azon időtájt a kereskedők még csak külön kívánatra juttatták el portékájuk kínálatát a célközönséghez. Mégis érdekes volt számomra az újbóli összecsengés a régi és új világ között. (Ráadásul található egy-két pikáns tárgykör is a hirdetések között, ami erősíti "a régen sem volt másképp" gondolatomat)

A könyv a régi hirdetések lenyűgöző nyelvi és grafikai charme-jára világít rá.

Szemezgettem:












A diszkréciót igénylő hirdetések közül kettő:



2010. május 7., péntek

Légyszíííí, engeeeed meeeg (bociszemekkel)

Merthogy az úgy volt, hogy a szerda egy újabb rohanós nap lett, miután reggel az autóm - amit imádok különben - megint megállt alattam (azóta javítják már).
Rohanásban voltam délelőtt, és délután, természetesen Somával egyetemben.
De ezekkel a részletekkel már nem untatok senkit.

Amiért elkezdtem lejegyezni, az mégis egy édes kis, vicces történet.

Énanya kapkodok, készülök, állásinterjúra megyek. Negyedórát szántam az öltözködésre, negyedórát az arcom ráncba szedésére. Már az első öt percben felütötte fejét, az úristen semmi sem igazán jó rajtam szindróma. Az öltözködésből egy idegbeteg tükörhöz rohangálás lett. Áll-e valami egészen dekoratívan rajtam, ami nem bolyhos, nem divatja múlt, nem fekete!

Persze ilyenkor Soma (a két és fél éves) megérzi a RÉST A PAJZSON! Anya kevésbé figyel és siet.
És akkor mi történik?
Például ez:



A kiságy és a polcok plüss lakóinak átköltöztetése a fürdőkádba!

Majd:



Csúszdapark létesítése a kádban!

De mire végeztem, nem tört ki a foga, egyben maradtak a csontjai is, csak én öregedtem plusz egy évet.

2010. május 3., hétfő

Rizspatent

mondjuk én elmentem megnézni a könyvet, hogy rízs vagy rizs, mert hosszúval írtam elsőre. :)

Rájöttem, hogy én nem ilyen segítséget akartam nyújtani a kezdőknek, mert ilyen leírásokat ezret és ezret lehet találni a neten, hanem a kisfilmes, bemutatós lenne az igazi, de az harmadik kéz hiányában nem megoldható. Így viszont nem is tudom, hogy van e értelme a leírásaimnak.

Elkezdtem ezt a sapkát:



A leírást egy régi gyermek fürge ujjakban találtam, az egyetlen fellelhető példányban otthonunkból. Persze nagyokos voltam és a kezdő 50 szem helyett 60-at szedtem fel, abból az elvből kiindulva, hogy nekem minden kicsi lesz, mert vagy elszabom (varrás esetén), vagy mert annyira lassan haladok, hogy a gyerkőc addig megnő. De ahogy haladtam vele, rájöttem, hogy ez az én fejemre lesz jó a végén, így visszabontottam és maradtam a tanácsolt 50 szemnél.

Az alsó részt lustakötéssel kellett volna kötni, de szebbnek találtam a rizskötést, ami 1 sima, 1 fordított váltakozva, visszáján fordítva, ahol először simát kötöttem, ott fordított. Aztán a leírás szerint 8,5 cm-en keresztül sima kötés következik, vagyis 1 sor lustakötés, 1 sor fordított.

Na és itt jön a tudományom vége egyelőre, ugyanis ezután az következik, hogy a közepén 17 szemet LELÁNCOLUNK!
És aztán fogyasztunk innen is, onnan is, de még nem fogtam fel, nem értettem meg, sőt fogalmam sincs még, hogy mi a leláncolás. Ha ma marad időm átnyálazom az internetet.