2010. szeptember 3., péntek

80 kert nyomában a Föld körül

Ha jól emlékszem ez volt a címe annak az M1-en futó műsornak, amelybe teljesen véletlenül botlottam.

Miután reggel hazaértem oviból és zavart a csend itthon, bekapcsoltam a TV-t, csak úgy, amolyan háttérzajnak.

Félig-meddig ott ragadtam a képernyő előtt. Furcsa is volt, hogy délelőtt nem mesét nézek, de vissza a mondanivalómhoz.

3-4 kert bemutatását néztem, hallgattam végig, többek között Monet kertjét is láttam Giverny-ben, amelyet egy Claude Monet alapítvány tart életben. A kert maga érdekesen hatott, elsőre egy kevésbé megtervezett, átgondolt kertnek tűnt, óriási kavalkádként hatott a különböző méretű és színű növény, de a kalauz, Monty Don rávilágított néhány lényeges momentumra.

Monet számtalan képet festett a kertjében a kertjéről, vagy csak egy szegletéről. Különösen kedvelt témája volt a tavirózsa.



Az alapítvány vezetője és a kert igazgatója elmesélte, hogy szinte megszállottként festette Monet ezeket a festményeket. Hogy minél több festményen tudjon megörökíteni kedvező fényhatásokat, Monet a kert mellett is megvásárolt egy óriási területet és előfordult, hogy 50 festményt festett egy időben.



Az igazgatónő elmondta, hogy már hajnalok hajnalán sorban állnak az érdeklődők a kert bejárata előtt. A sok-sok kertész, aki rendbe tartja a kertet, csak a hajnali órákban tud dolgozni, de olyan nagy a nyomás a látogatók felől, hogy szinte mindennapos, hogy ha egy növény nincs jó állapotban, egyszerűen kihúzzák és gyorsan odaültetnek egy másikat, egy szebbet, amely a harmonikusabb látványt szolgálja.



Keressetek rá a google-ban a festményeire, tényleg megdöbbentő számú festménye található ebben a témában.

Nem böngésztem át a TV műsort, de tudja valaki, hogy ez a sorozat rendszeresen fut e a csatornán? Vagy megszerezhető valahonnan? Nagyon érdekelne.

3 megjegyzés:

  1. Fantasztikus!!!!Nagyon érdekes,köszönöm,hogy feltetted!!!!Engem is nagyon érdekel!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép!
    Játékra hívtalak a blogomban.
    Ha nincs kedved rá, semmi gond.

    VálaszTörlés

Mondd csak! De írhatsz a honfiv@freemail.hu-ra is!