2009. november 29., vasárnap

Karácsonyvárók V.

Tavaly karácsonyra kaptam a Lajos Mari és Hemző Károly által szerkesztett 66 karácsonyi édesség receptkönyvet. Tele hangulatos karácsonyi fotóval, süteményleírással részletről részletre.

Egy délután elővettem és kiválasztottam párat, amit még karácsony előtt meg szeretnék sütni és a legjobbakat újra elkészítem az ünnepekre.

Tegnap a Puha mézes pogácsára esett a választásom, főleg azért mert egyszerű, olcsó és kiadós sütemény.



Hozzávalók kb. 80 darabhoz (nekem nem lett annyi, de lehet hogy azért, mert a nagyfiam és Péter ettek a nyers tésztából menet közben):

125 g méz,
125 g margarin,
3 tojás,
1 citrom,
250 g porcukor,
250 g finomliszt,
250 g rozsliszt,
1 kk. szódabikarbóna,
2 ek. mézeskalácsfűszer

A kenéshez és díszítéshez:
1 kk. tejszín,
1 tojás,
50-60 g dió és mogyoró vegyesen (nálunk csak mogyoró volt használatban)

1. Felforrósítjuk a mézet a margarinnal majd hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.

2. Összekeverjük a búza- és a rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük-hűtjük.

3. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 8 db 4 cm átmérújű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a tetejükre. Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sülés közben megnőnek), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót nyomunk.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

Fémdobozban 3-4 hétig is elállnak.

Egyéb: A fiam nem kért az utolsó darabokra mogyorót és kvázi puszedlit sütöttünk belőle. Mindenkinek ízlett, ezt biztosan megsütöm karácsonyra is.

2 megjegyzés:

  1. Ezt én is úgy szeretem!!!!megsütöm valamikor...."csak" diót is kell pucolnom hozzá....

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon sok mindent sütök belőle, a kedvencem. Nagyon jó a mákos-lekváros golyóbis (nem tudom a nevét), a florentin szelet, a diós golyóbis (már megint ez a szó)... a barátnőm mindig ezt a típusú gyümüölcskenyeret süti...
    szóval, tele van jó recepttel, jó beruházás volt. Ha ajándék volt a könyv, akkor pláne. :o)

    VálaszTörlés

Mondd csak! De írhatsz a honfiv@freemail.hu-ra is!